Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Alantoina- jak działa?

Strona główna » Blog » Alantoina- jak działa?

Alantoina to substancja, która stosowana jest na szeroką skalę w branży kosmetycznej. Znana jest przede wszystkim z właściwości łagodzących oraz przeciwzapalnych. Będąc pochodną mocznika wykorzystywana jest do wytwarzania dermokosmetyków, maści a także leków dermatologicznych. Jakie są jej główne właściwości, które znajdują zastosowanie w kosmetyce?

Alantoina na łzsAlantoina na łzs i pozostałe właściwości

Zastosowanie alantoiny na łzs jest powszechnie znane. Dzieje się tak ze względu na jej właściwości keratolitycznych polegające na rozpuszczaniu zrogowaciałej warstwy naskórka. W ten sposób usuwa martwy, który utrzymuje się na skórze naskórek. Pobudza również podziały komórkowe, co stymuluje procesy regeneracyjne. Dzięki temu efektywniej odbywa się proces gojenia się ran, szczególnie w fazie ziarninowania i naskórkowania. Alantoina wykazuje także działanie nawilżające. Magazynuje wodę w naskórku i odpowiada za prawidłowe funkcje ochronne warstwy wodnolipidowej skóry. W ten sposób oprócz nawilżenia skóry, zwiększa jej elastyczność oraz wygładza. Jako humektant skutecznie pochłania cząsteczki wody i je magazynuje. W leczeniu łzs odpowiada przede wszystkim za łagodzenia stanów zapalnych skóry, a także nieprzyjemnego świądu. Ponadto ogranicza pieczenie oraz widoczność rumienia. Za sprawą tych właściwości znajduje zastosowanie w kuracji chorób dermatologicznych. Oprócz łzs jest to również trądzik różowaty.

Wykazuje także działanie kojące i ściągające. Za sprawą pobudzania podziałów komórkowych i wzrostu komórek, stymuluje regenerację uszkodzonego naskórka. Co więcej, zmiękcza skórę i zabezpiecza ją przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a także działa przeciwutleniająco. Alantoina poprzez regenerację skóry zmniejsza obszar stanów zapalnych skóry, a także niweluje rozstępy oraz blizny.

Alantoina - zastosowanie

Alantoina należy do grupy ureidów, czyli związków chemicznych. Stworzona jest z grup aminowych (NH2) i innych związków chemicznych, szczególnie pierwiastków takich jak: węgiel, tlen, azot wodór.

Sprawdź również jak rozróżnić łojotokowe zapalenie skóry twarzy

Taki skład sprawia, że alantoina jest wykorzystywana na szeroką skalę w branży kosmetycznej do wytwarzania kosmetyków takich jak:

  • szampony, szczególnie przeciwłupieżowe,
  • kremy do twarzy, szczególnie dla cery suchej, trądzikowe, wrażliwej,
  • kremy i balsamy po opalaniu, ponieważ działają kojąco i nawilżająco,
  • preparaty na odparzenia dla niemowląt,
  • kremy na poparzenia słoneczne,
  • peelingi, zwłaszcza enzymatyczne,
  • maści na rozstępy.
Seborh - szampon

SZAMPON NA ŁZS SEBORHZ SIARCZKIEM SELENU W SKŁADZIE zamów!

Alantoina - pochodzenie i sposób pozyskiwania

Alantoina znajduje się w roślinach, w tym takich jak: kiełki zbóż, łuski ryżu, korzeń żywokostu, łupiny owoców kasztanowca, a także rośliny strączkowe. Alantoina poprzez przemiany procesów metabolicznych jest w nich wytwarzana. W celach kosmetycznych produkowana jest jednak jej wersja syntetyczna w laboratoriach. Dostępna jest wtedy jako bezbarwny lub biały proszek pozbawiony zapachu. Produkt słabo rozpuszcza się w wodzie.

Podsumowując, alantoina wykazuje właściwości kojące i łagodzące na skórę, dlatego jest często stosowana jako składnik kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry, również problemem łzs.


Bibliografia:

1. Buczek A., Wcisło-Dziadecka D., Sierant K., Brzezińska-Wcisło L., Co nowego w etiologii i terapii łojotokowego zapalenia skóry?, Postępy Nauk Medycznych, 1/2018.
2. Bednarek M., Musiał C., Najczęstsze problemy pacjenta trychologicznego – choroby skóry głowy, Kosmetologia Estetyczna, 3/2019.
3. Brzezińska-Wcisło L., Choroby włosów i skóry owłosionej, Wydawnictwo Termedia, Poznań 2015.

1 głosów

Komentarze

Kup teraz
ZESTAW

Zamów
249 zł
Cena standardowa:
329 zł

Najnowsze wpisy

Opinie o Seborh - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊